Aanbod Training Procesbegeleider in Positie (de PIP-training)

Procesbegeleiding betekent werken met wat er is en dat optimaal faciliteren. Door het juiste proces neer te zetten, kunnen we onderling verbinding maken, onderzoeken en creëren. Door in gesprek te zijn, kijken we hoe we het wél kunnen laten stromen of versnellen…

Voor wie?
Bedoeld voor (HR-)professionals, teamleiders, ervaren docenten die affiniteit hebben met (team)coaching en groepsprocessen en al enige ervaring hebben met het begeleiden van interne team- en of groepsprocessen.
Je ziet het als jouw rol om de intake te doen, een programma samen te stellen en uit te voeren met het team. Onze focus ligt hierbij op teams in het onderwijs en de zorg.

Van deelnemers verwachten we minimaal HBO-niveau. Inzichten uit de leergang moet je kunnen generaliseren en vertalen naar andere praktijksituaties.

“Procesinterventies in het hier-en-nu kunnen toepassen die ertoe doen”.

Na de PIP-training kan je:
– Een intakegesprek voeren en op basis hiervan adviseren over een passende teaminterventie.
– Heldere verwachtingen managen naar zowel de direct leidinggevende / collega’s en de teamleden.
– De groepsdynamiek in het moment ‘lezen’, bespreekbaar maken zonder meegezogen te worden in de teamdynamiek van dat moment.
– Krachtige procesinterventies en werkvormen kiezen én met vertrouwen en effect inzetten.
– Stevige procesinterventies doen in het moment (schakelen over de communicatie)
– Wendbaar schakelen op het moment dat zaken in het moment anders lopen dat vooraf ingeschat.
– Zelf uit de teamdynamiek blijven en voorkomen dat je partij wordt, ook als standpunten zich verharden.

Waar ligt de focus op bij de PIP-training?
Bij procesbegeleiden heb je te maken met soms tegenstrijdige elementen:
– De teamdynamiek: Het team ontwikkelt zich in een bepaalde richting en doet dat ook zonder dat jij als procesbegeleider iets doet. Dit is afhankelijk van de fase en de context waarin het team zich bevindt.
– De ontwikkelopdracht van het team. Het doel van de procesinterventie.  Dit doel geeft een duidelijke richting aan wat je te doen hebt als procesbegeleider.
– Jouw persoonlijke stijl met jouw persoonlijke behoeftes en voorkeuren als professional en als mens. Deze persoonlijke professionele stijl kleurt je observaties en gedrag als procesbegeleider.

“Lef om te benoemen wat je ziet en voelt en van daar uit het verschil maken”.

Het trainingstraject bestaat uit:
– Drie dagen training (10.00 – 18.00 uur) op locatie waarbij je veel oefent in concrete situaties. Van eenvoudig naar complex. Je ontvangt concrete feedback op de oefeningen, van zowel de trainer als de collega deelnemers.
– Tussen de trainingsdagen ontvang je concrete verwerkingsopdrachten aan de hand waarvan je kunt gaan experimenteren in je eigen werkpraktijk. Je ontvangt hierop individueel feedback.
– Na afronding van de drie trainingsdagen heb je een ‘coaching on the job’-gesprek met de trainer over de toepassing in je praktijk.

Het niveau van deze opleiding is voor gevorderden. We gaan ervan uit dat deelnemers al ervaring hebben met het werken met groepen. De literatuur die we aanreiken biedt verdieping op HBO-niveau.

Qua studiebelasting gaan we naast de bovenstaande contactmomenten uit van minimaal 8 uur bestudering van lesmateriaal per trainingsdag en 4 uur tussendoor oefenen in de eigen werkpraktijk. In totaal betekent dit een gemiddelde studiebelasting van zo’n 70 uur.
Na het succesvol doorlopen en afronden van deze PIP-training ontvangen deelnemers een bewijs van deelname.

Investering
De kosten bedragen € 2.285,- per deelnemer excl. BTW. Bij deze kosten zijn de studiematerialen, locatiekosten, lunch en koffie/thee tijdens de trainingsdagen inbegrepen. We starten bewust om 10.00 uur met de trainingsdagen en sluiten af om 18.00 uur. Hierdoor kunnen deelnemers na de files vertrekken. Naast een uitgebreide gezonde lunch, bieden we snacks aan tijdens de middag zodat we vol energie ook de dag afsluiten.

De eerstvolgende trainingsgroep vindt plaats in het najaar van 2024, regio Vught. De trainingsdagen zijn:

  • 13 september 2024
  • 11 oktober 2024
  • 29 november 2024.

De kosten worden voor de eerste module geïnd. De annuleringsvoorwaarden staan genoemd in de Algemene voorwaarden van PF.

De deelname is persoonlijk. De deelnemers kunnen zich, vanwege de praktijkgerichte onderdelen van de leergang – waarbij de deelnemers uiteengaan in vaste kleine groepen van gelijkgestemden – niet laten vervangen.

Nieuwsgierig?
Wil je samen sparren over de mogelijkheden voor deze  training? Of een leertraject op maat in jouw organisatie? Heb je belangstelling, maar passen bovenstaande data niet?
Neem gerust contact op met Véronique Willems, tel. 06-52777742 of via email info@professionalfocus.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met je op, uiterlijk binnen 48 uur.